Flexibel en creatief

Vergroot je digitale vaardigheid

online of op locatie

Neem contact met ons op

Teams aanmaken en inrichten

Handleiding Microsoft Teams

Klik op onderstaande afbeelding om te zien hoe je een Teams kunt aanmaken.

Menu opties …

Wat kun je allemaal kiezen als je op de … klikt?

Team beheren: Hier zie je een overzicht van de leden van het Team en hier kun je de instellingen doen voor je team. Je kunt hier aangeven wat je leerlingen mogen doen in het kanaal en ook wat jij toestaat. Bijvoorbeeld wel of geen Emoji, memes of Gifs toestaan. Je kunt hier ook een code genereren zodat je mensen niet zelf hoeft toe te voegen aan het team.

Kanaal toevoegen: Het kan handig zijn om aan de linkerkant als het ware tabbladen te maken voor je Team. Ieder Team heeft een kanaal Algemeen. Per tabblad kun je aparte gesprekken voeren. Je kunt de kanalen ook gebruiken om de leerlingen in groepen te laten werken.

De overige omschrijvingen spreken voor zich.

Gesprekken voeren en mededelingen doen in Teams

Dan heb je nog het grijze vlak waarin je gesprekken kunt voeren. Onderaan de pagina staat een balkje.

Hier kun je een (chat)gesprek voeren met het Team. Als je de tekst met een @begint gevolgd door een naam of de naam van het hele team dan krijgt iedereen een melding van je bericht. Als je een wat langer stuk tekst wilt typen dan is het handig om eerst op de A te klikken dan krijg je een groter tekstvak. Je kunt dan ook een onderwerp toevoegen waardoor het gesprek in het team makkelijker terug te vinden wordt. Als je echt wil dat je bericht opvalt dan moet je eerst op de A klikken en dan rechtsboven op Aankondiging klikken. Je kunt dan een afbeelding kiezen en je hebt meer ruimte om te schrijven.

Als je klaar bent met het maken van het bericht moet je nog even op het verzendknopje rechtsonder klikken. Dan wordt je bericht in het kanaal geplaatst en kan het Team het lezen.

Reageren op een gesprek

Stel dat je een bericht wilt gaan beantwoorden dan is het handig als je dat doet door naar het bericht te gaan waar je op wilt reageren en op het pijltje te klikken. Het antwoord wordt onder het bericht geplaatst en zo hou je het overzichtelijk voor iedereen.

Menuopties voor een bericht

Als je een bericht nog wilt wijzigen of verwijderen of je wilt een bericht of aankondiging liken dan kan dat door met je muis naar de rechterbovenhoek van het bericht te gaan. Dan verschijnen er weer drie puntjes met meer opties en een aantal smileys. Als je op de drie puntjes klikt verschijnt het volgende menu:

Taakbalk bovenin Teams

In deze balk kun je bestanden zetten die je met het Team wilt delen. Leerlingen kunnen hun bestanden ook uploaden. In een klassenteam zit in het kanaal algemeen het mapje lesmateriaal. Dit mapje zit op slot zodat leerlingen de informatie alleen kunnen lezen.

Je kunt de bovenste balk zo persoonlijk maken als je het wilt. Bij eindexamenklassen zet ik bijvoorbeeld altijd een link naar de site van examentraining. Behalve websites kun je er van alles aan toevoegen door op de + te klikken. Het gaat dan om documenten maar ook om apps en sites. Als je op de + hebt geklikt staat er ook nog een link naar: Meer apps waardoor je nog meer keuze hebt. De app opdrachten staat bijvoorbeeld onder meer apps.

Opdrachtenbot toevoegen aan een niet lesteam (PLC)

Als je geen lesteam hebt maar toch gebruik wilt maken van de mogelijkheid om leerlingen opdrachten in de laten leveren via Teams dan gaat dat als volgt:

  1. Klik op de + op de bovenste balk
  2. Klik op Meer Apps
  3. Typ in de balk: Alles zoeken – opdrachten
  4. Kies voor de app maar klik niet op openen. Klik op het menu en op toevoegen aan een team.
  5. Selecteer het kanaal van de klas waarin je de app wilt toevoegen
  6. Klik op de paarse balk: bot instellen

Nu kun je gebruik maken van de opdrachten zoals deze ook standaard in een klassenteam staan.