Flexibel en creatief

Vergroot je digitale vaardigheid

online of op locatie

Neem contact met ons op

Mentor online

Naast de online lessen hebben de meeste docenten ook een mentorklas. Zelf ben ik mentor van 30 leerlingen in klas 2 havo/vwo. Er is een ingeroosterd mentoruur bij ons op school. Dit maakt het gemakkelijk om contact te leggen tijdens de onlinelessen. Een indeling die je zou kunnen maken is de volgende:

Online spreekuur

Vragenlijst voor leerlingen. Maak een inventarisatie over hoe het met leerlingen gaat. Dit kan via Forms of via exitticket.nl. Aan de hand van de antwoorden kun je dan weer een gesprekje houden. Zorg ook dat er een mogelijkheid voor leerlingen is om initiatief te nemen voor contact door het inplannen van een online-spreekuur.

Neem contact met ouders op bij signalen dat de leerling afwezig is of niet meedoet met de lessen. Stem goed af wie contact opneemt en wanneer er notities van het gesprek in het leerlingvolgsysteem moeten komen.

Persoonlijk contact

Serieuze problemen

Het kan zijn dat een leerlling serieus in de problemen zit heeft behoefte aan oprechte vragen, erkenning en waardering. Geef dit dan zo goed als dit mogelijk is! Bij serieuze problemen kan het zijn dat er nog meer nodig is aan begeleiding: een maatje, een zorgcoördinator van school, of zelfs opvang op school… Schakel op school de juiste contactpersoon hiervoor in. Neem bijvoorbeeld contact op met iemand van het zorgteam.

Deze kletskaarten komen van overdoelenendromen

De vragen kunnen eerst persoonlijk in de chat gesteld worden en dan kun je er later in een videogesprek op terugkomen.

Klassengesprek

Bespreken van problemen of het gebied van het volgen van de onlinelesvorming. Gebruik hier een online-mentoruur voor in of spreek een bepaald moment af waar je hier met de klas op kunt terugkomen. Laat ze elkaar tips geven en op weg helpen.

Hou contact met je mentorleerlingen. Probeer met iedere leerling persoonlijk contact te hebben als je op afstand lesgeeft.

Coachingsgesprekken via het Grow-model (op basis van leerdoelen)

Challenge voor de hele klas om ze te laten samenwerken

Op de Facebookpagina Mentor VO worden regelmatig challenges of bingospelletjes uitgewisseld. Het is de bedoeling dat leerlingen dit tegen elkaar spelen en de resultaten aan elkaar laten zien. Op deze manier hou je de leerlingen bezig. Ze zien elkaar en ze worden actief.

  1. Maak een selfie met een hond (mag ook een knuffel zijn of een zelfgemaakte hond).
  2. Maak een filmpje dat je een toiletrol zo lang mogelijk hoog kan houden.
  3. Bouw een toren van toiletrollen.
  4. Doe mee aan de tussen kunsten quarantaine challenge op Instagram.
  5. Maak een foto van je hobby
  6. Bedenk een ochtendgymnastiek instructie voor je docenten
  7. Maak een tekening of schrijf een lied over je klas
  8. Maak een menukaart van alle gezonde dingen die je deze week hebt gegeten

Geef hier je eigen draai aan en kijk wat voor opdrachten er bij jouw klas passen.

Studievaardigheden (kant en klare mentorlessen)

Via lessonup kun je op dit moment gratis inloggen bij Remind mentorlessen Remindlearning Een aanrader. Zeer complete lessen met interessante filmpjes en thema’s die voor iedere leerlingen bruikbaar zijn.

In lessonup is ook het kanaal van respect-education te vinden. Zij bieden gratis lessen aan over burgerschap en groepsvorming.

Terug naar school na de lockdown

De meeste scholen zullen in ieder geval een aantal mentorlessen geven op school. Zet tijdens deze lessen vooral in op contact hebben met elkaar. Wissel ervaringen uit en maak met elkaar een plan voor de komende tijd. Hieronder zie je 2 voorbeelden van lessen die je kunt gebruiken.

Spelletjes tijdens de mentorles

Op de site van benjegeflipt staan leuke activiteiten voor tijdens de mentorles. Zo hebben ze een opdracht met emoji’s.

Dit is de link naar de opdracht. Er zit ook een filmpje bij een nog een extra opdracht.

Extra opdracht:

Schrijf een verhaal over je vakantie en gebruik Emoji’s! Je kunt het verhaal typen (gebruik dan bijv. deze site voor de Emoji’s https://getemoji.com/)

Je kunt het verhaal ook schrijven & de Emoji’s tekenen. Hieronder een voorbeeld van een verhaal met Emoji’s. Let op dit is geen vakantie verhaal.