Digitale didactiek

Inspiratie en training voor docenten. Zorg dat jouw leerlingen bij de les blijven.
Leer hier alles over online lesgeven. Wij helpen je graag je digitale vaardigheden te vergroten online of op locatie.


Neem contact met ons op

Over mij

Leuk om je te ontmoeten!

Wat is het heerlijk om je niet te hoeven vervelen. Nu doen docenten dat over het algemeen volgens mij al niet zo vaak. Ik hou ervan om steeds nieuwe dingen te onderzoeken en te leren over nieuwe toepassingen. Lesgeven vind ik ontzettend leuk om te doen, het is echt mijn passie. Ik doe dat iedere dag met veel enthousiasme. Eerst alleen Frans maar sinds kort ook het vak ICT&Media. Erg interessant, zeker omdat ik ook kinderen heb die volop met ICT bezig zijn, zo heb ik tenminste het gevoel het dat ik een beetje bij blijf.

Zo vast als alles op school staat, zo heerlijk is het om dingen zelf te bepalen als ondernemer. Ik heb eerst een tijdje meegekeken met een aantal collega’s van de school waar ik werk. Ik wilde weten wat het geven van trainingen precies inhield. Nu draai ik alweer een aantal jaren mee.

Ik geef regelmatig trainingen op middelbare scholen en op mbo’s. Het is prettig om vanuit de rol van docentexpert te werken. Ik weet waar docenten tegenaan lopen omdat ik zelf ook voor de klas sta, ik weet ook hoe ICT een waardevolle aanvulling kan zijn op het lesprogramma. En in tijden van Lock down en afstandsonderwijs zelfs een noodzakelijke.

Tijdens mijn lessen op school vind ik het altijd heel erg belangrijk om te kijken naar wie ik les geef. Ik vind het belangrijk om te weten wie de ander is en wat hem of haar bezig houdt. En dat is soms best lastig want ook ik heb te maken met studiewijzers, lesuren en beperkte trainingstijd. Toch zit daar voor mij de sleutel van lesgeven en dus ook van training geven. De ander leren kennen en dan samen naar een doel toe werken.

ICT is geen vervanging van mij als mens, of als docent, het is een aanvulling waarmee ik mijn leerlingen makkelijker kan bereiken.

Het inzetten van ICT helpt mij om meer rust en structuur in mijn lessen te creëren waardoor ik tijd heb om mijn leerlingen te observeren en om met ze in gesprek te gaan. Ik kan ze op een eenvoudige manier feedback geven en dan is de leerling weer aan zet. Door te doen en door actief de leerstof te verwerken leert de leerling meer dan door alleen passief te luisteren of mijn mooie met Canva gemaakte boekjes door te bladeren. ICT geeft mij de mogelijkheid om dit voor mijzelf en voor de leerling inzichtelijk te mkaen.

Ik word steeds ouder, mijn leerlingen worden steeds jonger, zo lijkt het in ieder geval. De eerste jaren dat ik lesgaf, was een leerling uit havo 3 echt heel wat in mijn ogen. Nu ruim twintig jaar later en drie eigen kinderen verder, zie ik steeds meer dat kind achter de leerling. Het kind met de behoefte om te leren maar ook met de behoefte aan spanning, verrassing, uitdaging, contact, complimenten. En dat is waar het gebruik van ICT mij bij helpt. Het helpt mij om contact te maken met mijn mentorleerling, het helpt mij om die ene leerling die mijn vak gewoon stom en overbodig vindt toch aan het werk te krijgen.

Het is niet zo dat er in mijn les geen boeken meer worden gebruikt of dat leerlingen nooit iets op hoeven schrijven. Ik ben zelf een voorstander van het combineren van alle middelen. Mijn leerlingen werken uit een methode, en krijgen eigen materialen van mij, daarnaast laat ik ze werken met online-tools. Ik probeer altijd goed te kijken wat het beste bij het leerdoel past en bij de leerlingen.

Ik vind het superleuk om les te geven aan leerlingen in het VO maar ik merkte de afgelopen jaren dat ik ook veel voldoening kon halen uit het geven van trainingen aan docenten. De combinatie van het lesgeven en het geven van trainingen versterkt elkaar. Het maakt dat ik meer energie dan ooit heb. Het grappige is dat ze bij mij thuis altijd zeggen dat ik geen geduld heb. Dat klopt natuurlijk niet. Tijdens het lesgeven en tijdens het geven van trainingen heb ik dat zeker wel. Ik maak graag dingen visueel en werk met stappenplannen. Ik wil je graag helpen dus stel gerust je vragen.

Apprendre

Wat ik nog graag wil leren?

Ik zou heel graag nog meer vreemde talen willen leren. Ooit ben ik begonnen aan de opleiding tolk/vertaler Frans en Spaans. Spaans en Italiaans staan hoog op mijn verlanglijstje.

Ik zou wel graag een muziekinstrument willen bespelen alleen heb ik dat nog nooit geleerd. Ooit ben ik er wel eens aan begonnen en kocht ik een gitaar, maar dat is nooit gelukt.

Aimer

Waar ik blij van word?

Ik word blij van een dag uitwaaien op het strand.

Gezellige gesprekken met collega’s of vriendinnen.

Een boek lezen op de bank, geurkaarsje aan, Frans muziekje op.

De verrassende uitspraken en acties van mijn kinderen.

Ben jij een docent op een middelbare school of op een MBO en wil jij jouw leerlingen motiveren door het inzetten van ICT? Wil je een training waarbij wordt gekeken naar wat bij jou past?

Daar wil ik je graag bij helpen. Ik wil je leren welke keuzes je kunt maken als docent op het gebied van online lesgeven, hybride lesgeven en online tools. Ik wil samen met jou zorgen dat je een passend aanbod hebt voor je leerlingen. Daarnaast wil ik je graag leren hoe deze tools werken, de knoppentraining. Vaak zitten er heel veel mogelijkheden verstopt en zijn er veel dingen die je net even moeten weten.

Hoe je dit het beste kunt leren? Dat is aan jou. Zelf ben ik erg van het contact maken met mensen en samen stap voor stap de dingen doorlopen. Ik doe graag voor hoe alles werkt. Natuurlijk wil je dit ook delen met je collega’s en dat is mogelijk, naast individuele trainingen bied ik ook trainingen aan op scholen.

Wil je liever een e-learning volgen met persoonlijke begeleiding en met opdrachten? Dat kan natuurlijk ook.