Passend Onderwijs

Bekijk het vanuit alle kanten, de docent, de school maar vooral vanuit het perspectief van de leerling. Creëer een werkbare situatie voor iedereen! Ik vertel je er graag meer over vanuit mijn eigen ervaring.

Spreekvaardigheid

Onderwerpen:

  • Forvo uitspraakgids
  • Flipgrid
  • Vloggen

Forvo



Kijk op de site van Forvo je hebt op deze site verschillende mogelijkheden. Je kunt een woord invoeren en dat wordt dan in de betreffende taal uitgesproken. Je kunt je eigen uitspraak ook testen door je aan te melden voor een cursus spreekvaardigheid. Je krijgt dan op je eigen niveau de mogelijkheid om de uitspraak te testen. Op de site staan ook actuele onderwerpen zo kun je op dit moment een overzicht vinden van woorden die met Corona te maken hebben in de taal die je aan het leren bent.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-56.png

Je ziet hier een overzicht in verschillende talen. Als je op het driehoekje klikt hoor je de uitspraak. Je kunt het door verschillende mensen laten uitspreken. Bv een mannenstem of een vrouwenstem of door iemand uit een bepaalde streek. Als je op het woord klikt krijg je een omschrijving en zie je hoe je het woord in zinnen kunt gebruiken. Handig als je een mondeling moet gaan voorbereiden of als je een verhaal moet vertellen over een bepaald artikel dat je hebt gelezen.

Je kunt zelf als native ook meedoen door woorden in te spreken en te controleren. Een zeer gebruiksvriendelijke site.

Flipgrid

Flipgrid is een site waar je leerlingen filmpjes kunt laten opnemen. Als docent maak je de instellingen en geef je aan hoelang je wilt dat het filmpje duurt. De site is zeer gebruiksvriendelijk. Je laat de leerlingen op een eenvoudige en snelle manier aan het woord. En dat is natuurlijk de bedoeling bij spreekvaardigheid.

Als je de aanmelding en inlog hebt doorlopen open je als docent een Grid. Dit is je online-klaslokaal. De leerlingen gaan hun filmpjes uploaden op jouw grid. 

Wanneer je een Grid hebt gemaakt krijg je een Flipcode en met deze code kunnen je leerlingen het Grid vinden in de gratis Flipgrid app of op de website.

Iedere Topic kun je als docent duidelijker maken met een instructie tekst, bijlagen zoals PowerPoint, Sway, PDF, eigen instructievideo’s en meer. Er is een mogelijkheid om video’s van leerlingen ‘goed te keuren’ als docent voordat ze worden getoond in het Topic, hiermee voorkom je ongewenste gedrag van leerlingen.

Tablet and phone showing Flipgrid
Laptop showing the Flipgrid camera

Leerlingen kunnen zelf bepalen hoe ze in beeld komen. Ze kunnen het scherm blurren of opleuken met van alles en nog wat. Hierboven zie je hoe dat er dan uitziet.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-121.png

Instructiefilmpjes voor docenten en leerlingen staan op deze pagina van Flipgrid.

Vloggen

1. verslag van een opdracht of project

Als leerlingen een grote opdracht of een project hebben gedaan, kunnen ze in plaats van een reflectieverslag te schrijven ook een vlog maken. Ze kunnen dan vertellen wat ze hebben gedaan en terugkijken op het proces. Wat ging er goed, wat ging er minder goed? Hoe zouden ze het de volgende keer aanpakken? In plaats van alles uit te typen kunnen ze dit op een laagdrempelige manier bespreken voor de camera. Individueel of in een groepje.

2.verslag van een excursie of onderdeel daarvan

Als leerlingen tijdens een excursie een vlog moeten maken dan letten ze beter op, ze werken samen en ze schrijven niet zomaar willekeurig wat antwoorden op. Tijdens ons jaarlijkse bezoek aan de stad Lille laten wij leerlingen ook een vlog maken over de omgeving, over een winkel en over een recept. Leerlingen krijgen dan verschillende taken. Er is 1 leerling cameraman, er is een presentator een onderzoeker en een tekstschrijver. Wij hebben hele positieve ervaringen met deze opdracht.

3. Review

Bij moderne talen moeten leerlingen regelmatig een boekbespreking inleveren. Dat kan natuurlijk ook in de vorm van een vlog. Iets dergelijks gebeurt al vaak op YouTube: ‘booktuben’ heet dat. over boeken die op de literatuurlijst staan. Leerlingen kunnen dus een review van een boek opnemen. Daarin kan het gaan over de inhoud, de schrijfstijl, wat ze ervan vonden en of ze het boek zouden aanraden.

4. Faire un vlog!

Een voor de hand liggende opdracht voor de talen is een vlog over een willekeurig onderwerp uit het dagelijks leven van de leerlingen. Een vlog in de meest klassieke zin van het woord, want het is eigenlijk iets heel spontaans. Maar dan natuurlijk wel in de doeltaal. Dus: vertel in het Engels over je weekend, bespreek in het Frans je kledingstijl, of film in het Duits hoe je die lekkere cake bakt. Het kan werkelijk van alles zijn, dat is het mooie.

5. Interview

Interview iemand die je interessant vindt, iemand die je bewondert, of iemand die je altijd al eens een vraag hebt willen stellen over het leven. Dat kan je buurvrouw, de bakker of je opa zijn. Vraag naar de ervaringen en mening van deze persoon. Wat vinden de mensen in jouw omgeving belangrijk in het leven? Een stukje bewustzijn over verschillende wereldbeelden. Zeker als het lukt om een native speaker te vinden kan dit een zeer waardevolle opdracht zijn. Leerlingen kunnen elkaar overigens ook heel goed interviewen.

Aandachtspunten bij een vlogopdracht

Bespreek vooraf goed hoe het zit met de privacy, wie mogen de vlogs zien, alleen de docent of is het ook toegankelijk voor anderen? Waar slaan leerlingen hun video op. Is dat in de omgeving van school of bijvoorbeeld in Flipgrid. Als leerlingen een vlog op Youtube willen zetten en ze zijn jonger dan 16 jaar dan is er toestemming van de ouders nodig.

Bedenk een duidelijk omschreven opdracht en zorg dat leerlingen van tevoren goed nadenken over een taakverdeling en over de inhoud van het verhaal. Geef leerlingen op verschillende momenten feedback op hun werk en werk met rubrics. Leerlingen weten dan precies wat ze kunnen doen om een voldoende te scoren. Hou rekening met de verschillen tussen leerlingen. Voor de leerling met dyslexie zal een vlog een hoger cijfer opleveren dan voor een leerling die erg verlegen is en die angst heeft om te spreken.

Spelletjes spelen

Link naar het volledige spel.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-115.png

Uitspraakregels Frans

www.hetnieuwefranseleren.nl