Flexibel en creatief

Vergroot je digitale vaardigheid

online of op locatie

Neem contact met ons op

Quiz & leren

Als het gaat om stof leren en onthouden is het belangrijk dat je op zoek gaat naar de leerstijl die bij jou past. Voor de een is dat leren uit een boek, of de woorden hardop uitspreken, voor de ander is dat het maken van een mindmap of samenvatting.

Op het gebied van ICT zijn er veel programma’s die het onthouden en leren vergemakkelijken. Het gaat dan met name om het in kleinere eenheden aanleren van stof, visualiseren en herhalen. Op deze pagina vind je de omschrijving van de tools en hoe je ze kunt inzetten tijdens de les. Niet alle tools zijn gratis.

Quizlet

Quizlet is een tool die leren en gamen combineert. Leerlingen kunnen tijdens de les of als huiswerk aan de slag met woordenlijsten. Deze lijsten kunnen ze zelf invoeren maar ze kunnen ook via een door de docent aangemaakte klas gedeeld worden. Er zit een duidelijke structuur en opbouw in het leren. Het is mogelijk om de uitspraak van woorden te horen en om plaatjes toe te voegen aan de woorden of begrippen die geleerd moeten worden. Ook kun je met een kleur de verschillen tussen woorden aangeven (bv.: mannelijke en vrouwelijke woorden). Het is mogelijk om de resultaten van leerlingen te volgen, je kunt per onderdeel zien hoe de leerling heeft gewerkt.

Hieronder zie je de mogelijkheden van quizlet.

Leermethoden

Kaarten
Leer termen en definities of vragen en antwoorden zoals je dat ook met geschreven woordenlijsten zou doen.

LerenBeantwoord steeds moeilijker wordende vragen. Deze studiemethode creëert een persoonlijke leerplan op basis van hoe bekend je bent met de inhoud, en zorgt ervoor dat je alles weet wat je moet weten.

Schrijven
Beantwoord vragen door je antwoord op te schrijven. Als je een vraag mist, kun je daar later nog op terug komen.

Spellen
Luister naar termen en definities en vul in wat je hoort. Deze methode werkt goed bij het leren van een nieuwe taal of het oefenen van spelling in je eigen taal.

Test
Kijk hoe goed je een proefwerk zou maken door middel verschillende soorten vragen.

De voordelen van Quizlet Leren

 1. Het maakt het leren gestructureerder met behulp van een studieplan dat je vervolgens begeleidt door je te vertellen wat en wanneer geoefend moet worden.
 2. Zie hoe je vooruit gaat, krijg vriendelijke herinneringen om te gaan leren en ga vooruit met korte, actieve studiesessies.
 3. Quizlet Leren wordt aangedreven door het nieuwe assistentleerplatform van Quizlet dat gegevens van miljoenen anonieme studiesessies gebruikt en deze vervolgens combineert met bewezen ideeën uit de cognitieve wetenschap.

Spellen

Combineren
Combineer zo snel als je kunt termen en definities.

Zwaartekracht
Voer antwoorden snel in om te voorkomen dat asteroïden je planeet raken. Hoe hoger het niveau dat je bereikt, hoe sneller de asteroïden vallen.

Quizlet.live
Daag anderen uit tot een spelletje Quizlet Live! Spelers werken in teams en moeten termen en definities aan elkaar koppelen. Je kunt Quizlet Live in teams of in de modus Personen spelen.

Een quizelement waarbij je een woordenlijst test. De laatste update is dat je het ook individueel kunt spelen. Alle leerlingen hebben een aantal antwoorden voor zich. Alleen bij het juiste antwoord moeten zij dit aanklikken. Het kan zijn dat niet zij maar juist hun teamgenoot het antwoord heeft. Op het scherm zie je de voortgang van de teams. Als iemand een fout maakt moet het team weer overnieuw beginnen. Je kunt er voor kiezen om leerlingen bij elkaar in een groepje te laten zitten en zo te laten overleggen, maar dit hoeft niet.

Quizlet gebruiken met Microsoft Teams

Er zijn twee manieren om sets te delen met behulp van Microsoft Teams: een set toevoegen aan een tabblad en een set posten in een gesprek. Met behulp van tabbladen kun je content voor je klas pinnen en weergeven, en je kunt Conversaties gebruiken om berichten te verzenden en te posten aan alle leden in je kanaal.


Quizlet aan je Microsoft Team toevoegen

 1. Meld je aan bij je Quizlet-account.
 2. Meld je aan bij je Microsoft Team.
 3. Klik in de zijbalk van Microsoft Team op Apps.
 4. Zoek naar Quizlet.
 5. Klik op Een team toevoegen.
 6. Selecteer een team in het menu.
 7. Klik op Installeren.

Als de app geïnstalleerd is, kun je sets delen op de website van Microsoft Teams en in de desktop app.

Een set als tabblad toevoegen

 1. Klik op +.
 2. Selecteer Quizlet.
 3. Kopieer een link naar een set.
 4. Klik op Zoeken.
 5. Klik op Opslaan.

Een set in een gesprek posten

Je kunt zoeken naar Quizlet-sets en ze direct posten op het tabblad gesprek op ieder kanaal. Leden van het kanaal kunnen dan je set bekijken of leren.

 1. Klik op het tabblad Conversaties.
 2. Klik op het More_menu_-_iOS_-_Resized.png (menu Meer).
 3. Selecteer Quizlet.
 4. Zoek een set.
 5. Voeg een set toe aan een bericht voor je kanaal.
 6. Klik op Verzenden.

Instellingen en opties

Zet de Quizlet-app in je berichtentools vast door te klikken op More_menu_-_iOS_-_Resized.png(menu Meer) en vervolgens op Vastmaken.

WRTS

Het voordeel van WRTS is dat zij veel foutloze woordenlijsten hebben die door de uitgeverijen van leerboeken zijn aangeleverd. Is er wel een mogelijkheid om je eigen woordenlijsten te maken en hierdoor alvast stap 1 in het leerproces te maken. Ook bij WRTS kun je plaatsjes toevoegen aan je woordenlijst voor als je graag visueel leert. Je kunt ook een groep aanmaken en je lijsten met klasgenoten delen.

Er zijn verschillende manieren om jezelf te overhoren maar deze zijn niet allemaal gratis. Voor de mogelijkheden meerkeuze en in gedachte heb je een betaald account nodig. WRTS heeft een uitgebreide planningstool in het programma opgenomen waarin je de oefenmomenten voor een toets goed kunt inplannen.

Als docent kun je de voortgang volgen van je leerlingen door een groep aan te maken. Je krijgt dan een uitgebreid overzicht op het docentendashboard.

Hieronder zie je een aantal filmpjes waarin de functionaliteiten worden getoond. WRTS heeft geen quiz of spelelement in het programma.

Quizizz is een gratis tool met veel mogelijkheden om woorden en begrippen te leren en om een toets af te nemen of een quiz te spelen. De docent maakt de woordenlijst aan en heeft de keuze uit verschillende soorten vragen. Er wordt een code aangemaakt en de leerlingen kunnen de quiz individeel spelen als huiswerk of in teams of in een testmodus.

De docent krijgt een uitgebreid overzicht van de resultaten en kan hierna waar nodig bijsturen door leerlingen te laten oefenen met de flashcards die erbij zitten.

Hieronder zie je een aantal screenshots uit het programma. Je kunt de link met de spelcode sinds kort ook delen via Teams.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-35.png

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-36.png

Je kunt de quiz als game spelen of als huiswerkopdracht meegeven. Er zijn dan verschillende opties die je kunt toevoegen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-40.png

launchpost_powerups.gif

Gimkit is ontworpen door een student. Leerlingen in de klas vragen regelmatig of we weer een spelletje gaan doen. Voor de docent is het ook leuk om mee te doen omdat je de zwakke leerlingen wat kunt helpen en de sterkere leerlingen wat meer uitdaging kunt bieden door ze dwars te zitten.

Je kunt gimkit op verschillende manieren spelen en het is aantrekkelijk om hier mee te variëren. Er komen ook steeds nieuwe updates. Zo kun je bijvoorbeeld 1 leerling of de docent de uitdager laten zijn (Boss battle). Je speelt dan met de hele klas tegen 1 persoon. En daar worden de leerlingen erg fanatiek door.

Het is ook mogelijk voor leerlingen om hun eigen spel te ontwerpen. Je kunt een spel op drie manieren spelen: Op tijd, met een individueel doel of met een gezamenlijk doel. De instellingen die je doen zijn erg uitgebreid. De leerling krijgt een set van vragen die steeds terug komen, door naar de shop te gaan kan hij powerups kopen voor zichzelf maar ook tools om klasgenoten dwars te zitten.

Speciaal voor het afstandleren zijn er een aantal speciale vormen om het spel te spelen.

Kahoot heeft de afgelopen periode ook een echte metamorfose ondergaan.Je kunt er op dit moment veel meer mee dan een simpel quizje spelen.

Je kunt de volgende vraagtypes instellen:

Er zijn veel opties maar niet alles kan met een basisaccount.

Er is ook een mogelijkheid om leerlingen een challenge te laten doen. De vraag en het antwoord verschijnen op het scherm van de leerling en dit kan dus goed gebruikt worden bij afstandsonderwijs. Een challenge kun je opgeven als huiswerk. Leerlingen kunnen hierdoor gemotiveerder zijn omdat er een uitdaging aan vast zit. Je kunt de challenge gemakkelijk delen via Teams.

De Kahootapp in Teams installeren

 1. Klik aan de linkerkant op Apps en typ:Kahoot
  Screen_Shot_2020-04-15_at_10.26.12_AM.png
 2. Kies de Kahoot app en klik op: toevoegen
  Screen_Shot_2020-04-15_at_10.30.20_AM.png
 3. Kies het Team en Kanaal waar je de app wilt toevoegen als tabblad.
 4. Screen_Shot_2020-04-15_at_10.36.51_AM.png
 5. Log in bij je Kahoot account
  Screen_Shot_2020-04-15_at_2.20.56_PM.png
  Screen_Shot_2020-04-15_at_2.22.15_PM.png
Herhaal deze stappen voor ieder team waar je Kahoot wilt spelen.

Toegang tot je Kahoots

 1. Nadat je de app hebt geïnstalleerd en bent ingelogd bij Kahoot verschijnen je Kahoots in het tabblad.
  Screen_Shot_2020-04-15_at_2.25.02_PM.png

Live quiz Kahoot

 1. Kies de juiste quiz
 2. Kies voor  Present.
  Screen_Shot_2020-04-15_at_2.31.01_PM.png

Een challenge opgeven in de Microsoft Teams’s groep

 1. Kies de juiste quiz
 2. Kies voor  Assign.
  Screen_Shot_2020-04-15_at_2.38.08_PM.png
 3. Kies een begin en einddatum voor je challenge en klik op : Create.
 4. Screen_Shot_2020-04-15_at_2.46.54_PM.png
 5. Je krijgt een bevestiging in het kanaal en leerlingen kunnen aan de slag
  Screen_Shot_2020-04-15_at_2.43.16_PM.png

Challenge via Teams opdrachten

 • Leerlingen klikken op  Open Assignment 
  Screen_Shot_2020-04-15_at_2.49.09_PM.png
 • In het kanaal komt een notificatie wanneer er 25%, 50%, 75% van de resterende tijd over is
  Screen_Shot_2020-04-15_at_2.50.08_PM.png

Uitslag en rapportage

 • Als de challenge is afgelopen verschijnt de uitslag. Als beheerder kun je nu ook het rapport downloaden
  Screen_Shot_2020-04-15_at_2.51.45_PM.png
 • The host can view the final report by clicking on a Report button. This will redirect them to their Kahoot! account to view the report in its entirety.