Passend Onderwijs

Bekijk het vanuit alle kanten, de docent, de school maar vooral vanuit het perspectief van de leerling. Creëer een werkbare situatie voor iedereen! Ik vertel je er graag meer over vanuit mijn eigen ervaring.

De gouden weken

Elkaar beter leren kennen maakt dat je minder snel over elkaar gaat oordelen. Daarom worden de eerste weken van het schooljaar ook wel de gouden weken genoemd.

Een belangrijke periode om te werken aan positieve groepsvorming.

Dit kun je doen door de kletskaartjes te gebruiken. Ze staan op de volgende pagina:

https://www.improvalley.nl/ken-je-klas-kletskaartjes

Er zijn heel veel kennismakingswerkvormen te verzinnen. Het is leuk om iedere les aan het begin 1 of 2 van dit soort werkvormen te doen.

  1. Maak een woordzoeker met alle namen van de klas en laat een leuke zin uit de puzzel komen.
  2. Laat de leerlingen speeddaten en zo snel mogelijk zoveel mogelijk overeenkomsten opschrijven.
  3. Maak een verjaardagskalender.
  4. Laat de leerlingen een placemat of opdrachtenblad over zichzelf maken en laat ze er hierna in groepjes over praten. Je kunt als docent de bladen inzamelen en er een quiz van maken door de leerlingen bepaalde informatie te geven die ze dan moeten raden.
  5. theatersport (opdrachten dowloaden via: http://www.onderwijsmaakjesamen.nl https://www.onderwijsmaakjesamen.nl/uploads/2018/09/Theatersport_4-6.pdf

De allergrappigste die ik tegenkwam op de site www.loesvangemert.nl is de volgende: ik ga hem zeker proberen.

Alle spelers gaan in een kring zitten. Ze weten nog niet dat het hier om een spel gaat, maar denken dat er regels zullen worden uitgelegd, of andere huishoudelijke mededelingen worden gedaan. Ondertussen laat de docent een snoeppot rond gaan met kleine snoepjes er in. Ze mogen er nog niet van eten. Iedere leerling kiest zelf hoeveel snoepjes ze pakken Als iedereen een paar snoepjes heeft, legt de docent uit dat dit een spel is. Elke speler moet nu zijn snoepjes tellen, en net zoveel over zichzelf vertellen als dat hij snoepjes heeft gepakt.

Variatie: In plaats van snoepjes kun je natuurlijk ook iets anders nemen, al dan niet in thema, bijvoorbeeld kleurpotloden, velletjes WC-papier, etc.

pot choco