Passend Onderwijs

Bekijk het vanuit alle kanten, de docent, de school maar vooral vanuit het perspectief van de leerling. Creëer een werkbare situatie voor iedereen! Ik vertel je er graag meer over vanuit mijn eigen ervaring.

Lessonup

Lessonup is een betaalde tool waarmee je een interactieve les kunt maken. Het is mogelijk om op 2 manieren les te geven:

  • klassikaal, de docent geeft de les
  • een les delen met leren, de leerlingen maken de les zelfstandig in hun eigen tempo

Handig van Lessonup:

  • lesbibiliotheek met lessen van collega’s per thema
  • kanalen met lessen van uitgevers
  • mogelijkheid om toetsen te maken en af te nemen

Een online schoolbord maken voor LessonUp (Microsoft Teams)

In de klas heb je je centrale scherm, maar hoe kun je een online schoolbord maken om LessonUp te presenteren? We leggen je graag uit op welke manier je je scherm kunt delen, zodat je ook online les kunt geven met LessonUp.

In dit voorbeeld gebruiken we hiervoor Microsoft Teams, zoals dit is klaargezet op je school.

Goed om vooraf te weten: Microsoft Teams is door de systeembeheer van jouw school aan te passen. Het is daardoor goed mogelijk dat de stappen (en afbeeldingen) afwijken voor jouw situatie. De essentie van het delen van het scherm, zoals beschreven bij de stappen 6 en 7 is echter identiek in elke situatie.

Wat heb je nodig?

  • Programma Microsoft Teams. Deze is meestal al door school geïnstalleerd.
  • Je hebt toegang tot Microsoft Teams (met de schoolgegevens). 
  • LessonUp

Wat hebben je leerlingen nodig?

  • Een scherm om de les te kunnen volgen, bij voorkeur een computer of tablet.
  • Een tweede scherm om mee te kunnen doen met interactieve onderdelen in de les, bijvoorbeeld een telefoon of d.m.v. de splitscreen-functie op een laptop (optioneel, en afhankelijk van de inhoud en het karakter van de les).
  • Toegang tot Microsoft Teams (met de schoolgegevens)
  • De site LessonUp.app of de LessonUp app (optioneel, en afhankelijk van de inhoud en het karakter van de les)

Hoe ga je te werk?

Stap 1

Start Teams en log in met je Microsoft-gegevens, indien dit niet automatisch met je schoolgegevens gebeurt.

Stap 2

Teams wordt opgestart. Ga naar het Team waarmee je de sessie (vergadering) wilt starten. In een ingestelde schoolomgeving van Teams is dit vaak de klas.

Stap 3

Kies voor de optie Een vergadering plannen. Als je hem plant, kan je aanvinken dat alleen jij rechten hebt om het scherm te kunnen delen. Als je dat niet doet, kunnen leerlingen de vergadering overnemen. 

Uiteraard kun je ook kiezen voor Nu vergaderen. Dan kun je verder gaan naar stap 5.

Stap 4

Voor de gegevens van de vergadering, zoals de deelnemers en het tijdstip. De vergadering wordt dan automatisch gestart op het ingevoerde tijdstip.

Stap 5

Om je scherm te delen klik je op de knop met het vierkantje en pijltje.

Stap 6 

Kies onderaan het scherm het venster dat je wilt delen. Dit is bijvoorbeeld jouw browser met daarin LessonUp.

Stap 7

Presenteer de LessonUp-les aan de leerlingen. Jouw leerlingen kunnen nu meedoen met de (interactieve) les en je geeft de les op dezelfde manier in de klas, via de optie Geef les

Gebruik de pijltjes op je toetsenbord of gebruik de remote van LessonUp Sidekick op je telefoon.

Hoe doen leerlingen mee met een interactieve les?

De stappen zoals ze hierboven zijn beschreven, zijn perfect om een online les te geven, te zenden. Maar wat als je ook een interactief onderdeel met hen wilt doen? Om mee te kunnen doen met een interactieve les heeft de leerling een tweede scherm nodig. Eigenlijk net zoals in de klas. Daar heb jij het ‘eerste scherm’, en de leerlingen het ’tweede scherm’.

Raad in dat geval leerlingen aan om een computer of tablet te gebruiken om de les te volgen, en hun telefoon te gebruiken om mee te doen met interactieve lessen. Uiteraard is het ook mogelijk om gebruikt te maken van de splitscreen-optie op een laptop en sommige tablets. Hiermee kunnen leerlingen twee browser-schermen naast elkaar openzetten.

Goed om te weten: je deelt jouw scherm via een videoverbinding via internet. Dit vraagt best wel wat bandbreedte. Het is daarom niet aan te raden gezamenlijk een YouTube of SchoolTV video te bekijken. Hiervoor kun je beter de leerlingen dit in hun eigen tijd te laten doen, bijvoorbeeld door te kiezen voor Deel scherm in LessonUp.The Hague, Netherlands·Updated Mon, December 28, 2020

Jan-Wolter Smit