Passend Onderwijs

Bekijk het vanuit alle kanten, de docent, de school maar vooral vanuit het perspectief van de leerling. Creëer een werkbare situatie voor iedereen! Ik vertel je er graag meer over vanuit mijn eigen ervaring.

Gamification in Lessonup

Om de leerlingen thuis met de leerlingen online te verbinden gebruik ik graag een spel. Natuurlijk bijna altijd eentje die aansluit bij mijn leerdoel.
Het grappige is dat leerlingen dan helemaal niet doorhebben dat ze heel hard aan het leren zijn. Vandaag nog vroeg een leerling, gaan we zo nog een ronde spelen en mag ik ook de link om zelf nog verder te oefenen? Zo gemotiveerd zijn mijn leerlingen niet altijd. Ik had deze klas door de lockdown al een tijdje niet gehad en ik wilde wat essentiële onderwerpen herhalen. Normaal gesproken zijn dat de saaiste lessen.

Online samenwerken

Vandaag was het allesbehalve saai. Juist door de leerlingen samen te laten werken in Teams en de leerlingen online te laten samenwerken met de leerlingen in de klas ontstond er een supergoede werksfeer. Dat herhalen was vandaag helemaal niet vervelend. Ik heb eerst een Lessonup les gebruikt om de stof te bespreken en om het begrip van de leerlingen te checken. Toen dat voldoende was heb ik ze laten oefenen in www.gimkit.com in Teams. Daarna hebben we nog een potje Among-us gespeeld.

In Lessonup zelf heb je ook allerlei opties voor gamification. Zo is er een mogelijkheid om je aan te melden voor de community. Daar vond ik het idee van het maken van een triviant-spel. Er zijn er een aantal uitgewerkt waar je op kunt zoeken en die kun je dan weer aanpassen aan je eigen wensen en mogelijkheden.

Bij dit spel heb je de mogelijkheid om uit 3 categorieën vragen te maken. Uiteraard is het ook mogelijk om dit uit te breiden tot 6.
Iedere categorie heeft 2 kleuren op het speelveld een 1 wiel waar op je kunt klikken om de vraag te zien.
Links boven zit een dobbelsteen wiel.
Rechtsonder kun je de punten bijhouden door de fiches te verplaatsen en als punten weer te geven bij groep 1 en groep 2.

Hybride spelmogelijkheden:

  • thuis tegen op school
  • gemengde groepen
  • jongens tegen de meisjes

Andere opties die mogelijk zijn als spel in Lessonup zijn:

  • ganzenbord
  • dammen
  • drie op een rij
  • connecting the dots
  • memory
  • woordzoeker

Kortom mogelijkheden genoeg. Heb jij nog een leuk idee, laat het dan vooral weten., , , , , , , , , , , ,